DE 10 GSM GEBODEN


Redactie Mymobichip, 25 augustus 2011.


Share this

man gsm

Wereldwijd hebben meer dan 5 miljard mensen een mobiele aansluiting, een verzevenvoudiging tegenover tien jaar geleden, aldus netwerkbedrijf Ericsson.

Zo’n 40 % van de Belgen checkt al tijdens het ontbijt z’n mail- of gsm-berichten. Meer dan de helft is zo verknocht aan zijn mobieltje, dat hij om zijn iPhone of gsm te kunnen houden zijn dagelijkse zoete zonde zou opofferen. 10 % zou er zelfs vakantiedagen voor opgeven!

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Intel, een van de grootste Amerikaanse producenten van computersoftware, netwerken en communicatiesystemen. Voor dit onderzoek werden in mei 2011 12.761 mensen uit 16 verschillende landen online bevraagd, waaronder ook 502 Belgen.

Een heer in het gsm-verkeer

Het onderzoek zocht uit wat de grootste ergernissen zijn inzake mobiele toestellen en hun (wan)gebruik op publieke plaatsen. Aan de top van het irritatielijstje staat bij de Belgen surfen in de slaapkamer (47 %), gevolgd door sms’en of typen in andermans gezelschap, bijvoorbeeld tijdens een vergadering (42 %). Niet meer met je hoofd bij je omgeving of gesprekspartner zijn stoort een vijfde van de Belgen.

Zowat de helft van de mobiele gebruikers vindt van zichzelf dat hij zeer goede tot ronduit uitstekende mobiele manieren heeft, de Belg heeft zelfs een nog wat hogere dan gemiddelde dunk van zijn gsm-etiquette. Spelregels over het gebruik van mobiele toestellen op publieke plaatsen, zijn geen overbodige luxe voor 67 % van de Belgen.

De 10 geboden

Zulke etiquetteregels hoeven niet ingewikkeld te zijn. “Als je vertrekt vanuit respect, zit je vaak al in de goede richting”, vertelt Kevin Strubbe, horecaconsultant en etiquettespecialist met onder meer het boek ‘Etiquette is hip’ op z’n palmares.

“Het onderzoek van Intel legt een aantal maatschappelijke frustraties bloot, maar toont vooral goed aan dat velen onder ons nood hebben aan - én vragen om - duidelijke afspraken over mobiele etiquette.”

“Het is niet makkelijk om hier erg strikte regeltjes en afspraken op te plakken. In ziekenhuizen, vliegtuigen, bioscoopzalen en pompstations zien we dikwijls verbodsborden die aanduiden dat een gsm niet toegelaten is.”

Maar wat wordt er verwacht als zo’n verbodsbord er niet staat? Daarom ontwikkelde Kevin Strubbe de 10 geboden van mobiele etiquette.

  1. Gij zult uw mobiel toestel niet gebruiken tijdens een zakenlunch. In een restaurant of bar zet je je gsm en andere mobiele toestellen uit. Ben je ‘van wacht’ of kan je het voor je job niet maken je telefoon uit te zetten, zet hem dan op z’n minst op trilfuntie. Word je toch gebeld, hou het gesprek dan kort of excuseer je bij je tafelgasten, en verwijder je even van tafel. Sommige restaurants en hotels waar veel zakenmensen komen, spelen in op het wijdverspreide gsm-gebruik: je geeft je gsm bij het binnenkomen af aan de receptie, eventuele oproepen worden correct beantwoord en bij het doorgaan krijg je je toestel terug met de genoteerde boodschappen.
  2. Gij zult persoonlijke contacten steeds voorrang geven op uw mobiele apparaat. Veel mensen voelen zich verplicht een oproep of mail direct te beantwoorden, ook als ze in gesprek zijn of bezoek hebben. Fout! Geef ten allen tijde voorrang aan het aanwezige bezoek. Leg je telefoon evenmin op tafel tijdens je onderhoud met een klant of collega: zo geef je het signaal dat je niet met je volledige aandacht bij je gesprekspartner zit. Ook door constant te sms’en of twitteren tijdens een gesprek, geef je een erg ongeïnteresseerde indruk.
  3. Gij zult geen toestel met de hand bedienen tijdens het besturen van een voertuig. Als je in de auto niet handsfree kan bellen, dan bel je niet. Sms’en tijdens het rijden is minstens even gevaarlijk en al even verboden. Dat geldt trouwens ook voor gsm-gebruik op de fiets.
  4. Gij zult uw mobiele communicatie uitschakelen tijdens meetings. Dat gebeurt nochtans veel te weinig. In een vergadering je gsm of smartphone gebruiken, is ongepast. Tenzij je een dringend telefoontje verwacht of een groot probleem moet oplossen. Anders zet je je telefoon uit, of als de wereld echt geen uurtje kan stoppen met draaien, zet ‘m dan op trilalarm. Het voortdurend getokkel op een toetsenbord kan erg vervelend zijn. Hetzelfde geldt voor je vrije tijd: ook tijdens een film of theatervoorstelling is gsm-gebruik storend.
  5. Gij zult geen irritante geluiden produceren. Zorg dat je je eigen oproepsignaal direct herkent en neem onmiddellijk op. Niets is irritanter op de werkvloer dan een minutenlange rinkelende gsm. Persoonlijke deuntjes maken het gemakkelijker je toestel te herkennen, maar hou er rekening mee dat je niet al te serieus zal worden genomen als tijdens een vergadering de begintune van “The A-Team” of “Dos Cervezas por favor” weerklinkt.Als je op je tablet of smartphone videofragmenten bekijkt, gebruik dan zoveel mogelijk een hoofdtelefoon om je collega’s niet te storen.
  6. Gij zult niet harder spreken dan nodig. Veel mensen lijken te denken: hoe kleiner het toestel, hoe harder ik erin moet roepen. Niet dus ... Spreek steeds op gedempte toon. Als de persoon aan de andere kant je niet verstaat, vraag hem dan beleefd een beetje luider te praten of pas het volume van je toestel aan.
  7. Gij zult de moderne technologie niet gebruiken als statussymbool. Sommigen denken dat ze constant met een headset in hun oren moeten lopen om er zo ‘belangrijk’ uit te zien en te laten uitschijnen dat ze het ‘druk-druk-druk’ hebben. Dat is niet zo: het ziet er dom uit en heeft ook totaal geen nut.
  8. Gij zult uw gsm niet opnemen als gij door anderen geholpen wordt. Bel niet in winkels en al helemaal niet als je aan de kassa staat. Ook de dame die je bedient in het bedrijfsrestaurant verdient enig respect als je je bestelling doorgeeft.
  9. Gij zult afspraken maken met uw omgeving. Goede afspraken maken goede vrienden … en goede collega’s. Er zijn veel situaties waarin afspraken ons kunnen helpen om professioneler te werken: het gebruik van laptops tijdens vergaderingen, het bezoeken van sociale netwerksites tijdens de werkuren, het gebruik van een smartphone tijdens een presentatie etc.
  10. Gij zult de online privacy van anderen niet schenden. Het internet is een onmisbaar instrument geworden om sneller en efficiënter te werken. Tegelijk is het een medium waar mensen anoniem hun gal spuien over anderen, vaak op een manier die ze face to face niet zouden durven. Maar ook iets ogenschijnlijk onschuldig als je collega taggen in een foto van het laatste personeelsfeest, kan verstrekkende gevolgen hebben. Vergeet niet dat de informatie die je op internet zet of die er over jou te rapen valt, tot in de eeuwigheid terug te vinden is.

Bron: Jobat.be

Webshop

Share this
Reageer op dit artikel


LEES DIT OOK

Frankrijk bant smartphones van scholen!

Wetenschappers vragen uitstel uitbreiding 5G:

Zorgt de smartphone voor meer burn-outs?

Major Cell Phone Radiation Study Reignites Cancer Questions


ACTUEEL NIEUWS

ACTUEEL NIEUWS
Frankrijk bant smartphones van scholen!
Wetenschappers vragen uitstel uitbreiding 5G:
Zorgt de smartphone voor meer burn-outs?
Nieuw Amerikaans onderzoek bevestigt: straling mobiele telefoon veroorzaakt kanker
Major Cell Phone Radiation Study Reignites Cancer Questions
Waarom moet u de vliegtuigmodus op uw smartphone inschakelen tijdens een vlucht
CFL-spaarlampen geven hoge doses schadelijke straling af
A Warning For Parents Backed By Science
How WiFI and Other EMFs field Cause Biological Harm
Don't talk to kids on the mobile phones
Ouder moet kind achter beeldscherm weghalen
Onderzoek naar invloed straling mobieltjes op kinderhersenen
Mobile phone child health risk investigation
Groeiende bewijzen gezondheidsrisico's door draadloze technologieën
Infants unable to perform simple tasks due to iPad addiction
Your cellphone is killing you: What people don’t want you to know about electromagnetic fields
Tablet slecht voor ontwikkeling kind
Google Glass Alert: Potential health risks from wireless radiation
New Studies Show Health Risks from Wireless Tech: Warnings from the BioInitiative Working Group
10 ways your mobile phone is ruining your health
Stralingswaarde mobieltjes moet vermeld worden in België
Our Children, Our Future, Our Responsibility
Kinder-gsm's verboden vanaf 1 maart
Maatregelen van overheden ter bescherming van de bevolking tegen EMV
Letter of concern from SSITA (Safe Schools Information Technology Alliance) over wireless radiation
Wat als je GSM-straling kon zien?
Open letter by UK medical doctors: Health and safety of Wi-Fi and mobile phones
34 onderzoeken tonen aan: WiFi is gevaarlijk!
Brain Cancer Risk Increases with the Amount of Wireless Phone Use: Study
België: GSM-verkoopverbod voor kinderen
Mobieltjes toch kankerverwekkend
Ministerie van SZW: Elektromagnetische velden kunnen gezondheid schaden
"Altijd mobieltje in bh: nu borstkanker op die plek"
7191 kankergevallen gelinkt aan straling gsm-mast
Deense brugklasleerlingen verbazen wetenschappers met hun Wifi experiment
Belgium: Health Minister wants to protect children against radiation from mobile phones
Mobieltje uit 1938?
Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen, niet de verkopers
België: Verbod op gsm-verkoop voor kinderen
Belgische minister Onkelinx wil gsm-verbod voor kinderen
Elektromagnetische velden kunnen gezondheid schaden
Fabels over radiofrequente straling en gezondheid
1e Schadevergoeding voor kanker door mobieltje
Cellphone radiaton risks to pregnancy and sperm
Smartphone fabrikanten waarschuwen voor gebruik of dragen op het lichaam
Mobile phones can cause brain tumours, court rules.
Remove cell towers from schools: Supreme Court
Dutch iPhone owners spend hours on the device - study
Vullingen en implantaten verhogen risico van elektromagnetische gevoeligheid
iPhone-bezitter gebruikt toestel uren per dag
EU looft € 6 miljoen uit voor onderzoek naar elektromagnetische straling
Experiment met gsm-stralen dodelijk voor mieren
We raken liever onze trouwring kwijt dan onze smartphone
Ziek van je mobieltje
Straling mobiele telefoon riskant voor kinderen
De Gevaren van Wi-Fi
Artsen moet beter letten op elektrogevoeligheid
Canada sluit zich aan bij landen die waarschuwen voor mobieltjes
Brusselse school staakt tegen gsm-antennes
Straling mobiele telefoon kan zwangerschap beïnvloeden
Scientists hit out at Welsh Government
Single-strand DNA breaks in human hair root cells exposed to mobile phone radiation
Deense wetenschappers: Stop uitrol draadloze technieken
Enorme waardedalingen woningen nabij umts-masten
Kinderen nemen tien maal zoveel straling op van mobieltje
The Worst Place to Keep Your Cell Phone
Mortality by neoplasia and cellular telephone base stations
Raad van Europa wil verbod op mobiele telefoons en wifi in scholen
Elektro-vluchtelingen zoeken toevlucht in radiostille zone
Kema: Minder magnetische straling door stoelendans in stroomnet
It's Official "Cell Phones are Killing Bees"
Straling van GSM verwart de bij
De 10 GSM geboden
Elektrosmog verhoogt risico op astma bij ongeboren kinderen
Zendmasten kankerverwekkend
Zorgen over GSM straling
Straling mobiele telefoon wel of niet schadelijk?
Mobile phones cause five-fold increase in brain cancer risk
Gsm-straling "mogelijk kankerverwekkend"
Bankpasje gaat kapot door smartphones
Teachers insist: Wi-fi networks must be removed from schools to stop children getting cancer,